اتوفوبیا یا ترس از تنها ماندن چیست؟
ترس از تنهایی که امروزه با نامهای مختلف اتوفوبیا، مونوفوبیا، ایزولوفوبیا و ایروموفوبیا معرفی و شناخته میشود، نوعی ترس است که فرد احساس تنهایی و اضطراب و افسردگی شدیدی را تجربه میکند.
اتوفوبیا یا ترس از تنهاماندن و ترس از تنهایی و تنهاشدن موجب میشود که افراد در یک مکان آرامبخش مانند خانه نیز اضطراب داشته باشند و احساس کنند که برای امنیت به شخص یا افراد دیگری در اطراف خود نیاز دارند. جالب است بدانید که در این گروه از افراد حتی تصور تنهابودن موجب استرس و اضطراب در افراد میشود.
اتوفوبیا را میتوان یک اضطراب غیرمنطقی به شمار آورد که افراد تا زمانی که احساس تنهایی داشته باشند، قادر به عملکرد طبیعی نیستند. این ترس حتی اگر برای کوتاهمدت اتفاق افتد، فرد نمیتواند بخوابد، چیزی بخورد یا حتی به تنهایی دستشویی برود.
علت ترس از تنهایی بصورت دقیق مشخص نیست، اما با این وجود ممکن است تحت تأثیر یک تجربه آسیبزا در گذشته آسیبهای دوران کودکی یا مسائل مربوط به رابطه فردی ایجاد شود.
مقالات بیشتر ما درباره ترس:
ترس نابجا چیست؟ و چطور آن را درمان کنیم؟
علائم ترس از تنهایی
اتوفوبیا خود را با علائم و نشانههای مختلف نشان میدهد که بطورکلی مهمترین و آشناترین آنها عبارت است از:
- احساس ناپایداری، سبکشدن سر یا سرگیجه
- احساس خفگی
- تپش قلب
- بالارفتن سرعت نبض و تپش قلب
- عرق
- درد و ناراحتی در قفسه سینه
- حالت تهوع و مشکلات گوارشی
- لرزش بدن
- بیحسی یا احساس گزگز کردن بدن
- ناتوانی در تشخیص بین واقعیت و غیرواقعیت
- ترس از مرگ
- ترس از دستدادن کنترل شرایط
- گرگرفتگی یا احساس سرما
- ترس از هوشرفتن
- فشارخون بالا
- حالت تهوع
- تمایل بیش از حد برای فرار در مواقعی که تنها هستید.
- اضطراب از اینکه ممکن است تنها شوید.
- حملات پانیک
- و…
دلایل اتوفوبیا چیست؟
بطورکلی علت بروز ترس از تنهایی مشخص نیست. اما ترس از تنها ماندن انواع مختلفی دارد که هریک دلایل روانشناختی خاص خود را دارند. برای مثال ترس از تنها بودن در مکانهای شلوغ ممکن است به دلیل هراس اجتماعی یا آگروفوبیا رخ دهد. این اختلال موجب تضعیف اعتماد به نفس افراد میشود و به این ترتیب آنها نمیتوانند هیچ کاری را به تنهایی انجام دهند. یا اینکه ممکن است دلایل قانونی در پشت این احساس وجود داشته باشد. به عبارت دقیقتر اگر فرد در محلهای زندگی کند که میزان جرم و جنایت در آن بالا است، ترس ناشی از وقوع جرم در ذهن وی شکل میگیرد.
استرس، اضطراب و رابطه بد، وضعیت بهم ریخته و آشفته خانه و دیگر مشکلات اقتصادی و اجتماعی در طولانیمدت از دیگر دلایل بروز اختلال ترس از تنهایی است.
ترس از تنهایی در برخی موارد یک ترس نابهجا است. جهت تشخیص دقیق این اختلال میتوانید به صفحه ترس نابهجا چیست؟ مراجعه نمایید و تفاوتهای این نوع ترس با ترس از تنهایی را بطورکامل مطالعه نمایید.
راهکارهای درمان ترس از تنهایی
پیش از هرچیزی این نکته را در نظر داشته باشید که مدیتیشن، تمرین تمرکز حواس، تمرینات نفس عمیق، رایحهدرمانی و تمرین تکنیکهای آرامسازی از موثرترین و بهترین روشها جهت غلبه بر ترس از تنهایی هستند. البته ترس از تنهایی همانند دیگر اختلالها قابل درمان است و شما میتوانید با مراجعه به روانپزشک علائم آن را به خوبی کاهش دهید و درنهایت بر این اختلال غلبه نمایید.
ترس از تنهایی امروزه به کمک راهکارهای مختلف درمان میشود که بطورکلی مهمترین و موثرترین آنها عبارت است از:
- درمان با رویکرد شناختی و رفتاری
- درمان با روش حساسیتزدایی منظم
- طرحواره درمانی
- هیپنوتراپی
- دارو درمانی
- و…
در رویکرد شناختی و رفتاری به افراد روشهای عملی مقابله با اضطراب در زمانی آموزش داده میشود که تنها هستند. خوب است بدانید که مطابق با آمارهای به دست آمده از انستیتوی ملی بهداشت روانی، بیش از ۷۰ درصد افراد مبتلا به انواع اختلالات روحی و روانشناختی ازجمله اتوفوبیا با این روش بهبود مییابند.
حساسیتزدایی منظم یک روش درمانی برای هراسهای ویژه است که در آن به صورت تدریجی و ایمن فرد را در موقعیتی قرار میدهند که از آن هراس دارد. لازم به ذکر است که حساسیتزدایی منظم همان مواجهه درمانی است که در راههای درمان ترس از تنهایی آن را بطور کامل بیان کردیم.
طرحواره درمانی یکیدیگر از راهکار بهبود ترس از تنهایی است که شما در طول آن با همکاری یک درمانگر به شناخت و اصلاح طرحوارههایتان میپردازید. خوب است بدانید که این تکنیک تنها برای اتوفوبیا بکار گرفته نمیشود. برای مثال شما میتوانید به کمک دوره طرحواره عزت نفس، اختلال کمبود عزت نفس (برای آشنایی بیشتر با عزت نفس به صفحه آن مراجعه کنید) خود را به خوبی درمان کنید. همراه وب سایت محمد حسین رفاهی باشید تا طرحواره درمانی را به صورت کامل بررسی کنیم.