من در پذیرش اشتباهات خود و دیگران مشکل دارم. احساس می کنم وقتی کار اشتباهی انجام می دهید باید به خاطر آن مجازات شوید. وقتی دیگران انتظارات من را برآورده نمیکنند، من به راحتی ناامید میشوم و گاهی اوقات آنهارا سرزنش میکنم.
آیا این پیام با شخصیت شما همخوانی دارد؟ شما ممکن است طرحواره ای داشته باشید که در طرحواره درمانی به عنوان طرحواره تنبیه شناخته می شود.
افرادی که خشونت، محدودیتها یا فشارهایی بیش از حد برای موفقیت را تجربه میکنند ممکن است یکی از این چهار طرحواره را ایجاد کنند: منفیگرایی/بدبینی، طرحواره محرومیت هیجانی، طرحواره بی اعتمادی، و خود تنبیهی یا خود مجازاتی. در این مقاله از سایت محمد حسین رفاهی به طرحواره خود مجازاتی و تنبیه می پردازیم با ما همراه باشید.
طرحواره مجازات چیست؟
این طرح واره توسط جفری یانگ به این صورت تعریف شده است:
این باور که مردم باید به خاطر اشتباهشان به سختی مجازات شوند. شامل تمایل به عصبانیت، عدم تحمل، تنبیه و بی حوصلگی با افراد ( از جمله خود فرد ) است که انتظارات یا استانداردهای فرد را برآورده نمی کنند.
زندگی با طرحواره تنبیه
همه ما بر اساس طرحواره معیارهای سختگیرانه گاهی اوقات ممکن است بر این باور باشیم که یک نفر یا حتی خودمان باید به خاطر یک کار اشتباه، اغلب به عنوان نوعی جبران، مجازات شود. اگر طرحواره تنبیه را ایجاد کرده باشید، ممکن است انتظار بیش از حدی داشته باشید که افراد باید به دلیل مرتکب اشتباه، عدم رعایت استانداردهای اخلاقی یا ناتوانی در عملکرد مناسب تنبیه شوند. اگر طرحواره تنبیه در شما فعال باشد؛
- شما معتقدید که زندگی بد است و شما هم همینطور.
- شما تمایل دارید که طرز فکر و رفتاری منفی و پرخاشگرانه نسبت به دیگران داشته باشید، اما مهمتر از آن، نسبت به خودتان این رفتار را دارید.
نشانه های طرحواره تنبیه در کودکی
اگر طرحواره تنبیه در زندگی شما فعال است، ممکن است در اوایل زندگی موقعیت هایی را تجربه کرده باشید که منجر به ایجاد این طرحواره شده است.
- در دوران کودکی ممکن است تنبیهات زیادی را تجربه کرده باشید.
- شاید شما قربانی بوده اید، یا خشونتی در خانه یا محیط اطراف شما وجود داشته است که شاهد آن بوده اید.
- این تجربیات منجر به رشد صدای درونی تنبیه کننده شما می شود.
انواع واکنش های فرد مبتلا به طرحواره تنبیه
هنگامی که طرحواره تنبیه شما فعال می شود، 3 نوع واکنش وجود دارد که انجام می دهید:
-
تسلیم شدن
تنبیه همیشه نسبت به خودتان و اطرافیانتان وجود دارد. همیشه چیزی وجود دارد که در مورد آن احساس بدی داشته باشید.
-
اجتناب
شما متقاعد شده اید که دیگران به شما آسیب خواهند رساند و بنابراین از بودن با آنها اجتناب می کنید. شما معمولا تنهایی را انتخاب می کنید
-
جبران بیش از حد
اگر همه چیز برای شما خوب پیش رود، باعث می شود احساس تنش زیادی داشته باشید زیرا از درون، شما واقعاً احساس منفی و پرخاشگری می کنید. پس میل به آسیب رساندن به خود یا دیگران در درون شما ایجاد می شود.
تاثیر طرحواره تنبیه در بزرگسالی
- در زندگی بزرگسالی شما تنبیه یک موضوع اصلی است.
- خودتان را مجازات می کنید
- این مجازات می تواند از طریق رفتارهای مخرب مانند بریدن خود و قرار گرفتن در موقعیت های خطرناک باشد.
- اگر کسی سعی دارد از شما مراقبت کند، ممکن است او را از خود دور کنید.
- احساس تنش، پوچی یا عصبانیت زیادی خواهید داشت.
- خشم شما در نحوه تعامل شما با اطرافیانتان نیز وجود دارد.
وقتی این طرحواره را دارید، میتواند هم بر شما و هم بر روابطتان تأثیر بگذارد. به خودتان اجازه ندهید که این نقص را عادی بدانید، شما احتمالاً یک منتقد درونی خشن خواهید داشت و در هنگام اشتباه، سطح بالایی از ناراحتی را تجربه می کنید.
ممکن است احساس تنهایی کنید و با دیگرانی که قضاوت و انتقاد شما را طاقت فرسا میدانند دشمنی کنید و سپس تمایل به جدا شدن از آنها را داشته باشید. یا ممکن است یک حالت مقابله ای ایجاد کنید که به شما در مقابله با درد طرحواره کمک می کند، اما همچنین از برآورده شدن نیازهای عاطفی شما جلوگیری می کند.
تست طرحواره تنبیه
اگر به این فکر می کنید که آیا طرح واره تنبیه با شما همخوانی دارد یا خیر، در اینجا چند سوال وجود دارد که باید به آنها فکر کنید:
پایان زمان
درمان طرحواره تنبیه
- در طرحواره درمانی فرد درمانگر به شما کمک می کند تا به شیوه های مختلف تفکر و احساس کنید.
- درمانگر به شما نشان خواهد داد که جنبه تنبیه منفی شما آنچه را که نیاز دارید به شما نمی دهد.
- این طرحواره تنبیه باعث می شود در زندگی بیشتر ترسیده باشید.
- روان درمانگر با شما، هم اهدافی را پیرامون ایجاد اعتماد در روابط ایجاد خواهد کرد. به این ترتیب اضطراب و ترس شما کاهش می یابد.
- معرفی مقداری سرگرمی و بازی در زندگی شما مهم خواهد بود.
زمانی که این طرحواره فعال میشود، بهطور قابلتوجهی ممکن است باعث ناامیدیهایی شود که متوجه خودمان یا اطرافیانمان میشوند، و ممکن است ما را بیصبر، آزرده، گناهکار، شرمنده، و بیش از حد نگران و مضطرب کند. و دستیابی به بخشش برای خود و دیگران ممکن است دشوار باشد.
این طرح واره اغلب به احساس کنترل و ایجاد یک محیط قابل پیش بینی مربوط می شود که در آن کارهای بد مجازات می شوند و کارهای خوب پاداش می گیرند. بنابراین، به ما اجازه می دهد باور کنیم که اگر خوب رفتار کنیم، می توانیم از اتفاقات بد برایمان جلوگیری کنیم. نیاز واقعی پشت این طرحواره این است که علیرغم ایراداتمان احساس امنیت و کامل بودن کنیم. برای آشنایی با انواع طرحواره ها کلیک کنید.