هنگام نوشتن این مقاله ممکن است شما در اثر فعالسازی طرحواره پذیرش جویی از این که نتوانستهاید تأیید همکاران، همسر یا خانواده خود را به دست بیاورید، غمگین و مضطرب هستید. احتمال هم دارد که تأیید آنها را به دست آوردید و با خوشحالی در حال خواندن این مقاله هستید.
در هر دو حالت باید بگوییم متأسفانه این طرحواره میتواند تأثیرات منفی در زندگی شما بگذارد. از همین رو باید برای آن چارهای بیندیشید. در این مقاله تلاش کردیم تا با شرح طرحواره پذیرش جویی، بینش کافی نسبت به این مسئله را در شما به وجود بیاوریم. با سایت محمد حسین رفاهی همراه باشید.
طرحواره پذیرش جویی و جلب توجه چیست؟
طرحواره پذیرش جویی و جلب توجه، دو مسئله جداییناپذیر هستند که به طور مداوم توسط بسیاری از افراد در جامعه تلاش میشود که آنها را به دست آورند. این افراد به دنبال تایید و تمجید دیگران هستند و تلاش میکنند با جذب توجه اطرافیان، به خودشان ارزش و ارتباطات معناداری بدهند.
اما باید توجه داشت که این طرحواره پذیرش جویی و جلب توجه، در بسیاری از موارد به نفع فرد نیست و ممکن است باعث بروز مشکلاتی در زندگی او شود. این افراد به دنبال تایید و قبولی دیگران هستند و به همین دلیل، از تصمیمات مستقل خود دوری میکنند و به سلیقه و نظرات دیگران روی میدهند. همچنین، این افراد از ارزشها و باورهای خود دور میشوند و هویت شخصی خود را از دست میدهند. این مسئله باعث میشود که افراد به دنبال توجه و قبولی دیگران، در مسیر پیشرفت و رشد شخصی خود به مشکلاتی برخورد کنند.
بنابراین، به جای تلاش برای جلب توجه و پذیرش جویی، بهتر است که افراد به رشد و پیشرفت خود توجه کنند و به دنبال رسیدن به اهداف شخصی خود باشند. در این راه، باید به ارزشها و باورهای خود پایبند بوده و به دنبال رضایت و قبولی دیگران نبود. همچنین، باید به تفاوتها و نظرات دیگران احترام گذاشت و برای حفظ تنوع و تعدد در جامعه تلاش کرد.
چرا نیاز به تایید دیگران داریم؟
نیاز به تایید دیگران به دلیل وجود ارتباطات اجتماعی و تاثیرگذاری افراد بر یکدیگر وجود دارد. انسانها از طریق تعامل با دیگران، خود را به عنوان یک جزء از جامعه و جمعیت مشاهده میکنند و به دنبال پذیرش و تایید اعمال و رفتارهای خود توسط دیگران هستند.
در واقع، احساس تایید و قبولی از دیگران، احساس رضایت و اعتماد به نفس بیشتری در فرد به وجود میآورد. همچنین، تایید دیگران ممکن است برای فرد به عنوان یک نوع بازخورد و الهام بخش برای بهبود عملکرد و رفتارهایش باشد.
اما باید توجه داشت که نباید به طور مستقیم و بدون تفکر و تحلیل، به دنبال تایید دیگران باشیم؛ بلکه باید از نظرات و انتقادات سازنده دیگران به عنوان یک فرصت برای بهبود و پیشرفت استفاده کنیم و بر اساس ارزشها و اصول شخصی خود به تصمیمگیریهای درست و مناسب برای خودمان برسیم.
آیا تایید دیگران همیشه برای فرد مفید است؟
تلاش برای تایید دیگران و خواستاری قبولی و توجه آنها، ممکن است در برخی موارد برای فرد مفید نباشد و حتی ممکن است به طور معکوس، به ضرر و زیان او باشد. به عنوان مثال:
1. وابستگی به تایید دیگران: در برخی موارد فرد ممکن است به طور بیش از حد به تایید دیگران وابسته شود و از خودبینی ناکارآمد رنج ببرد و در نتیجه، توانایی تصمیمگیری و اتخاذ تصمیمات مستقل را از دست بدهد.
2. از دست دادن هویت: همچنین، اگر فرد برای تایید دیگران و تأیید شدن، کاملاً به سلیقه و نظرات دیگران تکیه کند، ممکن است هویت شخصی خود را از دست دهد و از ارزشها و باورهای خود دور شود.
3. بیثباتی: در برخی موارد، اگر فرد به طور مداوم به دنبال تایید دیگران باشد، ممکن است نسبت به تغییرات و انتخابهای جدید مقاومت کند و بیثباتی نشان دهد.
بنابراین، تلاش برای تایید دیگران باید با توجه به میزان و محدوده آن، صورت گیرد و همچنین باید از ارزشها و باورهای شخصی خود پیروی کنیم و به دنبال پیشرفت و بهبود خود با توجه به بازخوردهای سازنده باشیم.
چه چیزی باعث طرحواره پذیرش جویی می شود؟
علت اصلی اکثر رفتارهای تأیید طلبانه، اعتماد به نفس پایین است. این احساس حقارت، از عوامل بسیاری ناشی می شود. برخی به شخصیت شما مربوط می شوند، در حالی که برخی دیگر از تأثیرات بیرونی مانند تربیت، تجربه فرهنگی، تحصیلات و زندگی کاری شما ناشی می شوند.
تفاوت طرحواره پذیرش جویی با طرحواره جلب توجه
پیش از صحبت درباره طرحواره پذیرش جویی و تفاوت آن با طرحواره جلب توجه بهتر است با تعریف هرکدام از آنها آشنا شوید. مسلماً اکثر انسانها از این که موردتوجه و تأیید دیگران قرار بگیرند بسیار خوشحال میشوند. نیاز به توجه از هزاران نیازی است که انسان در درون خود دارد. اما نکته حائز اهمیت این است که ممکن است برخی افراد بیش از حد نسبت به این مسئله حساس باشند.
فردی که طرحواره پذیرش جویی کمی در او وجود دارد اگر مورد تأیید قرار نگیرد ناراحت میشود اما ناراحتی او بهگونهای نیست که تمام روز او را تحتالشعاع خود قرار دهد. درحالیکه در فرد دارای طرحواره پذیرش جویی چنین نیست. در صورت عدم تأیید دیگران اضطراب و ناراحتی زیادی وجود او را فرامیگیرد. او همه کار میکند تا در نهایت بتواند پذیرش دیگران را به دست آورد.
در تله پذیرش جویی اکثر انرژی فرد صرف این مسئله میشود که تأیید دیگران را به دست آورد. در نتیجه از نیازها و خواستههای شخصی خود دور میشود. متأسفانه هویت این افراد بهشدت بستگی به نیازها و خواستههای دیگران دارد. در نتیجه از علایق و استعدادهای خود دور هستند.
طرحواره پذیرش جویی با جلبتوجه شباهتهای بسیاری دارند و تنها یک تفاوت بسیار کم در بین واژه آنها دیده میشود. معمولاً جلبتوجه در جامعه بیشتر شنیده شده تا طرحواره پذیرش جو. از همین رو واژه پذیرش جو بیشتر اختصاص به حوزه روانشناسی دارد. اما در کل تعریف هر دو واژه یکسان است.
طرحواره جلب توجه – تله جلب توجه
در افراد دارای اختلال شخصیت خودشیفته و نمایشی تله جلبتوجه بهوفور دیده میشود. در مجموع افراد دارای پذیرش جو و تله جلبتوجه اگر دیگران به آنها توجهی نکنند هیچگونه احساس رضایتمندی نسبت به خودشان ندارند. به بیان سادهتر اگر دیگران آنها را تأیید کنند حال دلشان خوب است. در غیر این صورت افسردگی و تنهایی به سراغ آنها میآید.
مهر طلبی یعنی چه؟
همانطور که از نام آن مشخص است، طلب مهر کردن از دیگران بهنوعی همان طرحواره پذیرش جویی یا جلبتوجه است. البته مهرطلبی همانند بسیاری از پدیدههای روانی یک پیوستار دارد و به شکل صفر یا صد نباید به آن نگاه کرد. این امر بدان معناست که مهرطلبی در همه وجود دارد اما شدت آن باعث میشود که برخی افراد دچار مشکلات متعددی شوند؛ بنابراین اگر بهشدت به دنبال کسب رضایت دیگران هستید و به احساسات و نیازهای خود توجه نمیکنید باید بدانید که اینگونه از مهرطلبی ویژگی مثبت شخصیت شما نیست.
تست طرحواره پذیرش جویی

زمان تمام شد!

پایان زمان
نشانه های طرحواره پذیرش جویی چگونه است؟
افراد دارای طرحواره پذیرش جویی دارای نشانههای زیر هستند.
- در صورت عدم تأیید دیگران سخت مضطرب و غمگین میشوند.
- با مخالفت دیگران بهسرعت نظر خود را تغییر میدهند تا موافقت آنها را به دست آورند.
- میخواهند همه دوستشان داشته باشند.
- مدام به رفتار و کلام خود میاندیشند که دیگران از آنها ناراحت نشده باشند.
- اضطراب اجتماعی زیادی را تجربه میکنند.
- افسردگی، تنهایی و پوچی از احساسات و حالتهایی است که مدام به سراغ آنها میآید.
- هرگونه مخالفت با نظر خود را بهعنوان نشانهای برای طردشدن از سوی دیگران استنباط میکند.
- افراد دارای طرحواره پذیرش جویی معمولاً از علایق و نیازهای خودشان صرفنظر میکنند.
- مدام در حال بررسی هستند که دیگران درباره آنها چه فکری میکنند.
- معمولاً افراد مطیعی در برابر دیگران هستند.
- ممکن است برای کسب رضایت دیگران شروع به تملقگویی کنند. به بیان سادهتر خیلی زیاد از یک نفر تعریف و تمجید کنند.
- ممکن است واکنشی متقابل نسبت به توجه دیگران داشته باشند. یعنی بگویند که اصلاً به نظرات و توجه دیگران نیازی ندارند درحالیکه از درون بهشدت خواهان آن هستند.
راه درمان طرحواره پذیرش جویی چیست؟
- صدای بد و منفی باف را از خود دور کنید.
- اطراف خود را با افراد خوب احاطه کنید.
- صحت باورهای خود را بررسی کنید.
- به یاد داشته باشید که تمرین کنید.
- سعی کنید درک کنید که چرا به دنبال تایید هستید.
- فهرستی از کارها بسازید.
- پنج دستاورد روزانه را یادداشت کنید.
- اهداف خود را واقع بینانه نگه دارید.
زندگی با طرحواره پذیرش جویی
طرحواره پذیرش جویی موجب میشود تا شما دائماً بخواهید تأیید دیگران را به دست آورید. تمامی فکروذکر شما این است که ببینید دیگران چه چیزی میخواهند تا به همان شکل رفتار کنید. دوست داشته شدن از جانب دیگران موجب میشود تا نیازها و خواستههای خود را به ورطه فراموشی بسپارید. در صورت انجام ندادن خواستههای دیگران نیز دچار اضطراب و تنهایی میشوید.
تله پذیرش جو با تله جلبتوجه بسیار مشترک است. تنها تفاوت بسیار اندکی با یکدیگر دارند. مهرطلبی نیز در واقع همان تله پذیرش جو است که دائماً برای بهدستآوردن رضایت دیگران تلاش میکنند. با استفاده از تست تعبیه شده در مقاله میتوانید میزان طرحواره پذیرش جویی را در خودتان بسنجید.
یک پاسخ
با این مطلبتون به صورت کامل فهمیدم پذیرش جویی چیه ممنون از شما