بهتر است علت کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج را با شرح یک واقعه به جلو ببریم. در زمان ازدواج و حتی چندین سال پس از گذشت زندگی زناشویی، علی همواره عاشق مونا بود. او را واقعاً دوست داشت و این را بهصورت عملی و کلامی همواره اثبات میکرد. اما مونا همواره اینگونه فکر نمیکرد.
او تصور میکرد به دلیل ککومکهای روی صورتش دوستداشتنی نیست و علی تنها از سر ترحم با او زندگی میکند. در برابر علی خود را پایینتر میدانست و دارای کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج شده بود. کمبود اعتماد به نفس در مونا موجب شده بود تا از زندگی خود احساس رضایت نداشته باشد. این داستان امروزه در بسیاری از ازدواجها دیده میشود. پس اگر شما یا یکی از اطرافیانتان، همانند مونا، از کمبود اعتماد به نفس بعد از ازدواج رنج میبرید با سایت محمد حسین رفاهی تا انتهای این مقاله همراه باشید.
علت کمبود اعتماد به نفس در زندگی زناشویی چیست؟
عمدتاً عوامل و اتفاقات دوران کودکی میتواند منجر به کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج شود. در واقع روابط سرزنشگرانه والدین با کودک، رفتارهای تحقیرآمیز دوران مدرسه و موارد دیگر میتواند اعتمادبهنفس را کاهش دهد. به طور مثال مونا در دوران مدرسه متحمل تمسخر فراوانی از جانب دوستان خود شده بود.
همین امر منجر به کاهش اعتمادبهنفس در او شده بود. از همین رو تصور میکرد که محبتهای علی نیز به او تصنعی است. همین امر آسیبهای فراوانی را در زندگی او به همراه داشت. در واقع کمبود اعتمادبهنفس صدمات جبرانناپذیری را به زندگی زناشویی وارد میکند. از جمله این آسیبها میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
-
احساس وابستگی شدید
ازدواج بستری است که در واقع زوجین باید در کنار هم رشد و تعالی یکدیگر را به وجود آورند. در صورت کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج تنها شاهد رفتارهای انفعالی از سوی یکی از زوجین هستیم. به بیان سادهتر شخصی که اعتمادبهنفس کافی را نداشته باشد تنها وابستگی شدیدی به همسر خود دارد و نمیتواند در هیچکدام از تصمیمات زندگی تأثیرگذار باشد.
-
انتقادناپذیری
کمبود اعتمادبهنفس در موارد متعددی باعث رفتارهای پرخاشگرانه میشود. در واقع کسی که اعتمادبهنفس دارد برای این که نمیتواند این کمبود را در خود بپذیرد در نتیجه در برابر هرگونه انتقاد کوچکی از کوره درمیرود. او نمیخواهد که همسرش احساس کند که او کمبود اعتمادبهنفس دارد. در نتیجه تحمل هیچگونه انتقادی را ندارد. صحبت نکردن درباره مسائل و مشکلات زندگی، نقاط ضعف و غیره در نهایت ازدواج را به سمت سراشیبی سقوط میبرد.
پیشنهاد مطالعه مقالات مرتبط: ازدواج سفید چیست و در ایران چه حکمی دارد؟
-
کمالگرایی
در موارد متعددی نیز کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج منجر به کمالگرایی میشود. در این شرایط فرد کمالگرا توقعات غیرمنتظره و زیادی از همسر خود دارد. بدین ترتیب به جهت این که امکان تأمین خواستههای زیاد وجود ندارد در نتیجه روابط آنها دچار آسیبهای متعددی میشود.
-
دیدن نکات منفی
افرادی که کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج دارند معمولاً در هر مشکل و مسئلهای نظر منفی دارند. در واقع تنها نیمه خالی لیوان را میبینند. از همین رو همواره در حال غرزدن نسبت به مسائل مختلف هستند و نمیخواهند حتی اندکی درباره حل مشکل فکر کنند. مسلماً زندگی در کنار چنین شخصی هر فردی را کلافه میکند.
-
دروغ
دروغ بهنوعی آفت هر رابطهای است. افراد دارای کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج معمولاً ترسهای متعددی را درون خود دارند. ترس طردشدن یکی از ترسهای عمیقی است که در این افراد وجود دارد. از همین رو ممکن است در موارد متعددی برای اینکه همسر خود را از دست ندهند دروغهای فراوانی را به او بگویند. در صورت آشکار شدن یکی از دروغهای او، میتواند پایههای زندگی زناشویی آنها متلاشی شود.
-
حسادت ورزی
همانطور که بیان کردیم، شخصی که کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج دارد همواره ذهنیتش این است که در برابر فرد مقابل خود ارزش کمتری دارد. از همین رو مدام ترس این را دارد که روزی همسرش جذب فردی زیباتر و بهتر از او بشود. این ترس در نهایت حسادت را برای او به همراه میآورد.
این افراد هنگام حسادت ورزی بهجای اینکه به حل ریشه مشکل، یعنی افزایش اعتمادبهنفس بپردازند، به رفتارهای نامناسب دیگری روی میآورند. به طور مثال تلاش میکنند تا از ادامه تحصیلات یا موفقیتهای همسر خود جلوگیری کنند. متأسفانه برخی از افراد چنین رفتارهایی را ناشی از غیرت خود میدانند و جامعه نیز معمولاً به تشویق این رفتار میپردازد.
اگر به شکل ریشهای به این قضیه نگاه شود میتوان دریافت که بههیچعنوان نمیتوان چنین رفتارهایی را مبتنی بر غیرت دانست. علاوه بر این انسان ذاتاً موجودی است که میخواهد به سمت رشد و پیشرفت برود. جلوگیری از رشد او انگیزه و شاد بودن را از او میگیرد. در نتیجه این فرایند در نهایت زندگی زناشویی موفقیتآمیزی را به همراه نمیآورد.
-
افراط در جلبتوجه
بهطورکلی دیدهشدن از جمله مواردی است که تمامی انسانها آن را دوست دارند. مورد تمجید واقعشدن از سوی همسر یکی از زیباترین وقایعی است که نیاز هر زندگی است. اما گاهی کمبود اعتمادبهنفس موجب میشود تا راهی افراطی برای بهدستآوردن تعریف و جلبتوجه انتخاب بشود.
به طور مثال گرایش به سمت مواد مخدر یکی از همین راههای نادرست تلقی میشود. کمبود اعتمادبهنفس باعث میشود تا فرد تصور کند برای اینکه بیشتر توجه همسر خود را جلب کند باید به مصرف مواد مخدر روی آورد. فعالیتهای نامتعارف در شبکههای اجتماعی نیز از دیگر مصادیق افراط در جلبتوجه است.
بعد از ازدواج چگونه اعتماد به نفس خود را بالا ببریم؟
دانستن علت کمبود اعتمادبهنفس تنها راهحل موجود برای افزایش اعتمادبهنفس نیست. افراد زیادی وجود دارند که به بسیاری از نقاط ضعف خود واقف هستند اما توانایی مقابله با آنها را ندارند. اگرچه شناخت ریشه یک مشکل بسیار کارآمد است اما نمیتواند در جهت رفع مشکل به شما کمک کند. برای افزایش اعتمادبهنفس نیز این امر صدق میکند. باید علاوه بر شناخت، از راههای گوناگون در جهت افزایش اعتمادبهنفس خود استفاده کنید. ما دو راه تأثیرگذار را برای از بین بردن کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج بیان میکنیم که بسیار مؤثر هستند.
1. کمکگرفتن از یار مهربان کتاب
یکی از راههای کمککننده، مطالعه کتابهای حوزه اعتمادبهنفس است. اما راه بسیار سختی است. زیرا هزاران کتاب در این زمینه تألیف شده اما بخش عظیمی از آنها بر مبنای علمی تألیف نشده است. کتابهای زرد در حوزه اعتمادبهنفس نهتنها کمککننده نیستند بلکه میتوانند آسیبهای بیشتری را برای شما به همراه داشته باشند. در واقع برخی از کتب با دادن امید واهی، انگیزه پوشالی را برای افزایش اعتمادبهنفس در شما ایجاد میکنند.
در درازمدت که نتوانستید اعتمادبهنفس خود را افزایش دهید، فقط ناامیدی و یاس به سراغتان میآید. در این شرایط اعتمادبهنفس نهتنها افزایش نمییابد بلکه از قبل نیز کمتر میشود. از همین رو باید از کتبی استفاده کرد که با ارائه راهکارهای عملی، اعتمادبهنفس را افزایش دهد. راه مناسبتری نیز وجود دارد که در کنار مطالعه کتاب میتواند بسیار تأثیرگذار باشد. پس راهکار دوم برای از بین بردن کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج که در ادامه به بیان آن میپردازیم، بسیار مؤثر است.
2. کمکگرفتن از یک رواندرمانگر
راهی مناسب برای افزایش اعتمادبهنفس، کمک از یک روانشناس یا مشاور است. در واقع همانطور که بیان کردیم، اکثر مشکلات مربوط به کمبود اعتمادبهنفس همانند دیگر اختلالات به دوران کودکی بازمیگردد. از همین رو باید با واکاوی این دوران، ریشههای مربوط به ازدستدادن اعتمادبهنفس را جستجو کرد.
روانشناسان پس از دانستن ریشههای کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج، با تکنیکهای علمی تلاش میکنند تا با کمک و همت خودتان این ویژگی ضروری را در شما افزایش دهند؛ بنابراین کمکگرفتن از تراپیست میتواند راهکار بسیار مؤثری در جهت افزایش اعتمادبهنفس و ازدواج موفق باشد. در این شرایط معمولاً درمانگران سعی میکنند تا موارد زیر را نیز در رفتار و اندیشه مراجع خود نهادینه کنند.
- شناسایی علل کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج
- افزایش مسئولیتپذیری در برابر رفتار خود
- رهایی از تفکرات منفی و نگریستن واقعبینانه به مسائل مختلف
- صداقت با درون خود
- توجه به نقاط قوت خود برای از بین بردن کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج
- اهمیت به ظاهر
نتیجه گیری
علت کاهش اعتماد به نفس بعد از ازدواج میتواند روابط زناشویی را در ورطه سقوط قرار دهد. در واقع کمبود اعتمادبهنفس در یکی از زوجین میتواند منجر به کمالگرایی، احساس وابستگی شدید و موارد دیگر شود. در چنین مواردی شناسایی علل کمبود اعتمادبهنفس، مطالعه کتب مناسب در این زمینه و مراجعه به روانشناس میتواند تأثیر به سزایی در افزایش اعتمادبهنفس داشته باشد.