کتاب غلبه بر افکار منفی احساس حقارت و بیارزشی از جمله کتابهای بسیار مفیدی است که توسط بسیاری از روانشناسان توصیه شده است. بسیاری از افراد همواره با احساسات منفی مانند حس بیارزشی و حقارت زندگی میکنند. این احساسات به معنای داشتن عزتنفس پایین است.
یکی از روشهایی که با استفاده از آن میتوانیم برای رشد عزتنفس خود قدمهایی را برداریم، مطالعه کتابهای مختلف در این زمینه است. از همین رو در این مقاله قصد داریم تا با معرفی کتاب غلبه بر افکار منفی گامی مثبت در جهت رشد فردی شما داشته باشیم. با سایت محمد حسین رفاهی در معرفی این کتاب غلبه بر عزت نفس پایین همراه باشید.
“کتاب غلبه بر افکار منفی” (Breaking the Habit of Being Yourself) نوشته گیتا جیکوب است، که در آن به بررسی تأثیر افکار و عادات منفی در زندگی افراد و راههای غلبه بر آنها پرداخته است. این کتاب در سال ۲۰۱۲ منتشر شد و به سرعت محبوبیت جمعی بین خوانندگان و متخصصان روانشناسی و توسعه شخصی به دست آورد.
گیتا جیکوب در این کتاب، نحوهی تأثیر افکار، خودتصویری، حساسیتها و عادات بر روی شخصیت و زندگی افراد را بررسی میکند و راههایی را برای تغییر این عادات و بهبود وضعیت زندگی ارائه میدهد. او در این کتاب از روشهای مختلفی مانند مدیتیشن، تمرینات نفسگیری، تکنیکهای تصویرسازی و تمرینات فیزیکی برای کمک به تغییر الگوهای رفتاری و ذهنی صحبت میکند.
کتاب “غلبه بر افکار منفی” از گیتا جیکوب واقعیتاً یکی از کتابهای پرفروش و موفق در زمینه توسعه شخصی و روانشناسی است. به عنوان یک کتاب مفید و عملی در زمینه بهبود کیفیت زندگی، این کتاب به شدت توصیه میشود.
مخاطبان اصلی کتاب غلبه بر افکار منفی
پیش از پرداختن به مخاطبان اصلی کتاب غلبه بر افکار منفی بهتر است تا اندکی با ماهیت اصلی کتاب آشنا شویم. این کتاب میخواهد تا ما ابتدا با منشأ افکار منفی خود آشنایی پیدا کنیم. این که چگونه این افکار در نهایت موجب میشوند تا ما از اهداف خود دور شویم.
از همین رو ابتدا شناخت چنین افکاری بسیار مهم است. پس از شناخت آن، وقت انجام راهکارهای عملی برای غلبه بر چنین افکاری است. کتاب بهگونهای نوشته شده است که علاوه بر این که مفاهیم تخصصی روانشناسی را در بر میگیرد، تمامی مردم میتوانند بهسادگی مفاهیم آن را متوجه شوند. اگر جزو افراد زیر هستید، توصیه میکنیم این کتاب را مطالعه کنید.
- در بسیاری از مواقع از اهداف خود دور میشوید.
- خودتان را دوست ندارید.
- عزتنفس پایینی دارید.
- همواره دچار سرزنش کردن خود هستید.
- با تمام وجود، احساس حقارت میکنید.
- سعی دارید تا به اطرافیانتان در جهت غلبه بر افکار منفی کمک کنید.
- بهعنوان یک روانشناس میخواهید با رویکرد طرحواره درمانی آشنا شوید.
مشخصات کتاب
گیتا جیکوب، هنی ون جندرین و لورا سی بلوئر از نویسندگان این کتاب هستند. لورا سی بلوئر رواندرمانگری از آلمان است که با رویکردهای رفتاردرمانی و طرحواره درمانی مشغول درمان مراجعین خود است. گیتا جیکوب و هنی ون جندرین نیز دقیقاً بر مبنای چنین رویکردهایی فرایند درمان را انجام میدهند. آنها بیش از 20 سال سابقه درمان مراجعین مختلف را دارند.
بیوگرافی مختصر گفته شده نشان میدهد که 3 نویسنده کتاب علاوه بر داشتن تحصیلات مناسب، دارای تجربه بالینی بسیار خوبی نیز هستند. از همین رو بهتر میتوانند در ارائه مباحث مربوط به الگوی اندیشههای منفی ما را یاری دهند. آنها از راهکارهای عملی نیز در کتاب خود استفاده کردهاند.
مباحث این کتاب در 11 فصل نوشته شده است. ویژگی کتاب غلبه بر افکار منفی این است که تنها به دوران بزرگسالی نپرداخته است. نویسندگان کتاب طرحوارهها و نحوه شکلگیری آن در کودکی را نیز توضیح دادهاند. از همین رو میتوان به کتاب بهعنوان یک منبع تربیتی نیز نگاه کرد.
مشخصات کتاب غلبه بر افکار منفی در یک نگاه
- نویسنده: گیتا جیکوب، هنی ون جندرین و لورا سی بوئر
- مترجم: سیاوش جمالفر
- تعداد صفحه:200
- ناشر: ویرایش
مشاهده و خرید کتاب توسعه فردی از فردا یعنی هیچ وقت
چند تکنیک از این کتاب را برای کنترل افکار منفی
بله، در کتاب “غلبه بر افکار منفی” گیتا جیکوب به تعدادی تکنیک برای کنترل افکار منفی اشاره کرده است. برخی از این تکنیکها عبارتند از:
1. تمرین تصویرسازی: با تصویرسازی یک وضعیت مثبت مانند موفقیت، شادی و خوشبختی، مغز را متقاعد میکنید که این وضعیت در زندگی شما واقعی شده است و به شما کمک میکند افکار منفی را کاهش دهید.
2. تکنیک “Stop, Challenge, Choose”: این تکنیک به شما کمک میکند تا افکار منفی را شناسایی کنید، آنها را در چالش بگذارید و در نهایت یک انتخاب مثبت انجام دهید. به عبارت دیگر، شما باید از خود بپرسید که آیا این فکر منفی درست است؟ آیا به من کمک میکند؟ و در نهایت یک انتخاب مثبت برای تغییر این فکر انجام دهید.
3. تمرین مدیتیشن: مدیتیشن به شما کمک میکند تا با حضور بر روی لحظه حال، افکار و احساسات منفی را کنترل کنید و تمرکز خود را بر روی چیزهایی مثبت مانند صلح، آرامش و عشق بیاورید.
4. تمرین تمرکز بر روی نقاط قوت: شما میتوانید با تمرین تمرکز بر روی نقاط قوت و مهارتهای خود، اعتماد به نفس خود را بالا ببرید و به افکار منفی که ممکن است به این نقاط ضربه بزند، مقاومت کنید.
5. تمرین رفع تأثیرات منفی: شما میتوانید با شناسایی و رفع تأثیرات منفی گذشته بر زندگی خود، افکار منفی را کنترل کنید و به جای آنها، ایدهها و افکار مثبت را به ذهن خود وارد کنید.
این تکنیکها به شما کمک میکنند تا افکار منفی را کنترل کنید و در نهایت بهبود کیفیت زندگی خود را تجربه کنید.
هدف کتاب
هدف کتاب غلبه بر افکار منفی (کتاب غلبه بر عزت نفس پایین)، فقط اشاره کردن به راهکارهای عملی برای جلوگیری از این افکار نیست. عدم آشنایی مناسب با یک موضوع باعث میشود تا توانایی تصمیمگیری مناسب را نداشته باشید. نداشتن آگاهی نسبت به یک موضوع تنها منجر به ارائه راهحلهای سطحی میشود.
از همین رو کتاب غلبه بر افکار منفی رویهای را در نظر گرفته که ابتدا مخاطبین کتاب با علل و ریشه افکار منفی آشنا شوند. آشنا شدن با این افکار منجر به بینش و آگاهی نسبت به آنها میشود. در نتیجه هرگاه با این افکار مواجه شدید، بهراحتی میتوانید آنها را تشخیص دهید. پس از داشتن بینش، حال با انجام تمرینها و فرایندهای عملی میتوانید برای جایگزینکردن افکار مثبت گام بردارید.
چه کسانی احساس حقارت و بیارزشی دارند؟
ابتدا بهتر است با مفهوم طرحواره درمانی در روانشناسی آشنا بشویم. طرحوارهها الگوهای فکری هستند که در کودکی شکل میگیرند. در واقع این الگوهای فکری تا دوران بزرگسالی نیز در کنار ما هستند و در زندگی ما بسیار تأثیر میگذارند. منشأ بهوجودآمدن طرحوارههای مختلف، رفتارهای خانواده با کودک است.
به طور مثال رفتار خانواده با کودک میتواند منجر به ایجاد احساس طردشدگی در او شود. چنین احساسی با کودک تا دوران بزرگسالی نیز باقی میماند. یکی از طرحوارههای بسیار مهم که در زندگی بسیاری از افراد وجود دارد، طرحواره بیارزشی است. در طرحواره بیارزشی افراد فکر میکنند که آدم بد و حقیری هستند. آنها تصور میکنند که دیگران دوستشان ندارند. مدام در این فکر هستند که چه خطایی کردهاند که دیگران نمیخواهند او را ببینند.
این الگوی فکری تأثیر بسیار زیادی بر زندگی فرد میگذارد. اگر که از احساس حقارت یا بیارزشی خسته شدهاید بهتر است علاوه بر مطالعه کتاب، به سراغ درمان حضوری نیز بروید. اصولاً در درمان مشخص میشود که طرحواره بیارزشی در شما وجود دارد یا نه.
برای این کار باید به سراغ روانشناسانی بروید که رویکرد طرحواره درمانی دارند. در کنار آن میتوانید از کتابهایی مانند غلبه بر افکار منفی نیز کمک بگیرید. در مجموع در صورت دارابودن ویژگیهای زیر، بهتر است هرچه سریعتر اقدامات لازم را انجام دهید.
ویژگی افراد دارای احساس حقارت و بیارزشی
- خودتان را زیاد سرزنش میکنید.
- تصور میکنید هیچ ویژگی مثبتی در شما وجود ندارد.
- به سمت افرادی جذب میشوید که با شما سرد رفتار میکنند.
- با افرادی دوست هستید که دائماً از شما انتقاد میکنند.
- در حین جذب شدن به افراد منتقد، اگر انتقادی از شما بشود بهسرعت واکنش نشان میدهید.
- بسیار زیاد خودتان را با دیگران مقایسه میکنید.
- پس از هر شکستی بهسرعت خودشان را سرزنش میکنید.
- از موفقیتهای خود احساس رضایت ندارید.
- همواره منتظر شکست خوردن هستید.
- صحبتکردن در جمع باعث میشود تا اضطراب بگیرید.
- تمایل دارید تا با دیگران روابط کوتاهمدت داشته باشید.
نتیجه گیری از کتاب غلبه بر افکار منفی
این کتاب می تواند به شما کمک کند الگوهای فکری را تغییر دهید که به کاهش عزت نفس کمک می کند و اعتماد به نفس و نظر شما را نسبت به خود و توانایی هایتان افزایش می دهد. تغییر دیدگاه شما نسبت به خودتان ممکن است کمی زمان و تلاش نیاز داشته باشد، اما با گذشت زمان می توانید یاد بگیرید که خودتان را بهتر ببینید و از آنچه هستید قدردانی کنید.
کتاب غلبه بر افکار منفی میتواند به شما کمک کند تا بتوانید الگوی فکری منفی، احساس حقارت و بیارزشی را در خود بشناسید. پس از شناخت کافی نسبت به این مسئله، با استفاده از راهکارهای عملی در جهت خلاص شدن از این افکار گامهای مثبتی را بردارید. اگر به دنبال کتاب در مورد عزت نفس هستید، مقاله بعدی را از دست ندهید.