برنامه مطالعه یک برنامه مدیریت زمان است که به شما در دستیابی به هدف گذاری درسی کمک می کند. در این مقاله، به هدف گذاری درسی و مراحل آن می پردازیم. با ما در اکادمی محمد حسین رفاهی همراه باشید. می توانید تکالیف را به بخش های قابل مدیریت تقسیم کنید و بعد برای آن برنامه ریزی کنید. اینجوری برای امتحانات نیز آمادگی های لازم را پیدا می کنید و شب امتحانی عمل نمی کنید
اهمیت برنامهریزی درسی چیست؟
مزیت اصلی یک برنامه و هدف گذاری درسی این است که شما سازماندهی خواهید شد. هنگامی که همه چیز را برنامه ریزی کنید خواهید یافت که:
- شما از قبل برای برنامه خود آماده خواهید بود.
- بار مطالعه را به بخش های کوچک تر تقسیم می کنید.
- برای تکمیل تکالیف وقت خواهید داشت.
ایجاد هدف گذای درسی همچنین به همسو کردن مطالعات شما با سایر تعهدات، مانند کار یا سرگرمی ها کمک می کند.
آیا برای اینکه دانش آموز موفقی باشم به برنامه ریزی تحصیلی نیاز دارم؟
نکته مهم در مورد جدول زمانی مطالعه این است که می تواند به شما در رسیدن به اهدافتان کمک کند. این کار به این دلیل است که مطالعه خود را حول و حوش تاریخ های مشخصی برنامه ریزی می کنید و می توانید به خودتان زمان بدهید تا به درستی برای کلاس و امتحان آماده شوید. شما با داشتن بلوکهای مشخص برای مطالعه در روز، پتانسیل یادگیری خود را به حداکثر میرسانید.
این نوع برنامه و هدف گذاری درسی را می توان به مرور زمان تغییر داد. به عنوان مثال، ممکن است متوجه شوید که در صبح پتانسیل بیشتری برای یادگیری دارید و بنابراین می توانید زمان مطالعه را در اوایل روز تعیین کنید. اگر یک دانش آموز خوآموز هستید، هدف گذاری درسی برای شما بسیار مفید است، زیرا هیچ کلاس درس یا مربی ای وجود نخواهد داشت که پاسخ نیاز های شمارا بدهد. درعوض، شما مسئول مدیریت زمان خود خواهید بود.
مراحل انجام درست هدف گذاری درسی
نکات زیر را گام به گام دنبال کنید تا یک برنامه مطالعاتی موثر برای شما ایجاد شود.
- هدف گذاری درسی: سبک یادگیری مخصوص خود را تجزیه و تحلیل کنید
هر دانش آموزی سبک یادگیری متفاوتی دارد. شما می توانید هدف گذاری درسی خود را متناسب با برنامه خود تنظیم کنید.
سوالات زیر را از خود بپرسید:
- آیا می توانید برای مدت طولانی تمرکز کنید؟
- چه زمانی از روز بیشترین بازدهی را دارید؟
- آیا قبل از بازگشت به مطالعه دوباره نیاز به استراحت دارید؟
هنگامی که به سبک یادگیری خود پی بردید، می توانید مطالعه خود را در ساعاتی از روز که مناسب شماست برنامه ریزی کنید.
- هدف گذاری درسی: تعهدات فعلی خود را ارزیابی کنید
مطمئن شوید که کلاسها، تعهدات کاری و فعالیتهای فوقدرسی همه در تقویم شما نوشته شدهاند. این کار به شما ایده خوبی می دهد که چقدر زمان برای مطالعه اختصاص دهید. آیا تقویم شما پر به نظر می رسد؟ ممکن است لازم باشد برخی از فعالیت ها را دوباره برنامه ریزی کنید یا کار یا برخی از سرگرمی های خود را کاهش دهید. مدتی را برای تجسم هدف نهایی خود اختصاص دهید تا تصمیم بگیرید چه چیزی برای شما مهم است.
- هدف گذاری درسی: زمان مطالعه خود را برای هر درس برنامه ریزی کنید
در شروع یک ترم، معلمان معمولاً تخمینی به دانش آموزان می دهند که چقدر زمان برای هر کلاس باید صرف کنند. می توانید از این موضوع به عنوان نقطه شروع برای محاسبه زمان مطالعه مورد نیاز استفاده کنید. این تخمین ها برای هر دانش آموز متفاوت خواهد بود.ممکن است متوجه شوید که برای برخی از کلاس ها به زمان بیشتری برای مطالعه یا کمتر از آنچه پیشنهاد می شود نیاز دارید.
با زمان یادگیری و مطالعه خود مانند یک شغل رفتار کنید و اجازه ندهید حواستان با تلفن یا کارهای غیر ضروری خانه پرت شود.
4.هدف گذاری درسی: برنامه مشخصی ست کنید
ممکن است از خود بپرسید: دقیقاً چه زمانی باید مطالعه کنم؟
اولین قدم این است که هفته خود را برنامه ریزی کنید و تصمیم بگیرید که چه روزهایی را برای مطالعه مناسب میدانید. همچنین می توانید با توجه به اولویت های یادگیری خود، برای مدت زمانی که می خواهید برای مطالعه صرف کنید، برنامه ریزی کنید. اگر برنامه شلوغی دارید، ممکن است لازم باشد در اختصاص زمان برای مطالعه خلاق باشید ؛ مانند استفاده از زمان بین کلاس ها یا رفت و آمدتان به دانشگاه با اتوبوس یا قطار.
- هدف گذاری درسی: اهداف واقع بینانه تعیین کنید
در حالی که تعیین هدف مهم است، شما نمی خواهید بیش از حد متعهد شوید و سپس متوجه شوید که از آنچه که امیدوارید به دست آورید کوتاهی کرده اید. پس هدف خود را واقع بینانه تعیین کنید. ممکن است یک هدف بزرگ برای یک امتحان یا ترم داشته باشید، اما اگر آن را به اهداف کوچکتر روزانه یا هفتگی تقسیم کنید، به موفقیت دست خواهید یافت.
- هدف گذاری درسی: زمان مطالعه را بخشی از روتین خود قرار دهید
اگر مطالعه را به عنوان بخشی از برنامه روزانه خود تلقی کنید، آن را به عنوان یک عادت ثابت خواهید کرد. با گذشت زمان، مجبور نخواهید بود خود را مجبور به انجام آن کار کنید و انگیزه به طور طبیعی ظاهر می شود. مطمئن شوید که به یک هدف قابل کنترل و یک برنامه مطالعه متعهد هستید. حتی اگر در یک امتحان به همه چیزهایی که امید دارید نرسیدید، نگران نباشید سازگاری با مطالعات خود در طولانی مدت به شما کمک می کند.
می توانید از هدف گذاری به روش اسمارت نیز برای درس خواندن استفاده کنید. برای مطالع بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید.
انواع هدف گذاری درسی را بشناسید
اگر برای درس خواندن اراده و انگیزه لازم را ندارید شما تنها نیستید و میتوانید در مرحله اول با انتخاب کردن اینکه کدام هدف گذاری را انتخاب کنید، شروع کنید.
یادآوری: رسیدن به اهداف بزرگ، از طریق برداشتن قدم های کوچک امکان پذیر است.
3 نوع هدف گذاری درسی وجود دارد که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم؛
- هدف گذاری بلندمدت: اصلیترین هدفی که میخواهید در آن سال تحصیلی به آن برسید: مثلا کسب معدل کل ۱۸ و بالاتر
- هدف گذاری میان مدت: اهدافی که میخواهید در پایان میانترم به آنها برسید: مثلا کسب معدل ۱۸.۵ در امتحانات میان ترم
- هدف گذاری کوتاه مدت: کارها و اقداماتی که باید طی هفته و روزانه انجام دهید: مثلا کسب نمرهی بالای ۱۷ در امتحانات هفتگی
عامل انگیزشی شما برای رسیدن به هدف اصلی، اهداف کوتاه مدت است. تمرکز خود را بر روی اهداف کوتاه مدت بگذارید و از فکر کردن به اداف میان مدت و بلند مدت که تاثیر منفی بر روی عملکرد شما می گذاردف دوری کنید. هر هدف کوچک تر که به آنها برسید (مانند نمره خوب در یک امتحان هفتگی یا ارائه خوب برای نمره اضافی ) باعث می شود که به هدف اصلی و بزرگتر نزدیک تر شوید.
مطالعه بیشتر: افزایش اعتماد به نفس در نوجوانان
پس از تعیین هدف چکار باید بکنم؟
- نظارت هدف
هر زمان که هدفی را تعیین می کنید، باید یک فرآیند بررسی منظم را ایجاد کنید. قسمت سخت ماجرا این است که بفهمید چند وقت یکبار باید این کار را انجام. اگر زیاد نظارت کنید، ممکن است احساس کنید که زمان بیشتری را صرف نظارت تا انجام هر کاری میکنید.
- اندازه گیری اهداف
بسته به هدفی که تعیین میکنید، یک روش اولیه برای اندازهگیری پیشرفت داشته باشید. قبل از شروع کار روی هدف و سپس بعد از شروع کار روی پیشرفت هدف، به جایی که ایستاده اید توجه کنید.
- بازنگری در اهداف
تغییر اهداف کاملاً طبیعی است. دنیای کسب و کار به طور مرتب تغییر می کند و ما باید آماده باشیم تا در کنار آن تغییر کنیم. نکته مهمی که هنگام بازنگری اهداف باید به خاطر بسپارید این است که قبل از تصمیم گیری برای تجدید نظر در یک هدف، به چندین گزینه فکر کنید. راه های مختلفی برای رسیدن به نتیجه ای که به دنبال آن هستید وجود دارد.
منظور از مقیاس پذیر بودن اهداف چیست؟
مقیاسپذیری را به معنی کارآمدی و توانایی یک هدف زیر فشار گسترش یا افزایش حجم کاری توصیف میکنند. سیستمی که به خوبی مقیاسپذیر باشد، قادر خواهد بود تا در هر شرایطی سطح عملکرد یا کارایی خود را حفظ کرده یا افزایش دهد، حتی اگر زمانی که زیر فشار درخواستهای کاری بزرگتر آزمایش می شود.
هدف گذاری درسی به شما کمک می کند تا از شلوغی و سردرگمی در برنامه خود جلوگیری کنید، زیرا هر هفته دید و برنامه مشخصی برای درس خواندن خود خواهید داشت. پس شروع به هدف گذاری های کوتاه مدت کنید و از ادامه دادن نترسید. هدف گذاری درسی بسیار مهم است، اما مهم تر از آن، هدفگذاری برای زندگی شخصی است که در مقاله بعدی به صورت کامل به آن پرداخته ایم.