انسانها خلاف چیزی که تصور میکنند، هرگز شخصیت ثابتی ندارند. از سویی بدلیل مواجه با مشکلات روزافزون زندگی، همیشه با خود فکر میکنیم که چگونه میتوانیم مقاومت روحی و روانی خود را در برابر مشکلات و چالشهای زندگی، افزایش دهیم؟چگونه شخصیت قوی داشته باشیم؟
اما پاسخ سادهتر از آن چیزی است که شما حتی تصورش را نمیکنید. تنها کافیاست برروی ساخت عادتهای خود کار کنید پیشنهاد ما به شما دوره ساخت عادت است.
ساختن شخصیت قوی چگونه است؟
قبل از بررسی این که چگونه شخصیت قوی داشته باشیم؛ به معنا و مفهوم کارکتر بپردازیم. انسانها به دنبال جلب نظرات اطرافیانشان به نهاد وجودی خودشان هستند بی آنکه بخواهند تلاش آشکاری کنند. در واقع هویت هر فرد برای خودش دارای ویژگیها و خصوصیات اخلاقی است که مشترکا بین دیگران دیده نمیشود.
عمده انسانها بر این باورند که اخلاق و خصوصیات اخلاقی افراد طی زمان دچار تغییرات نمیشود. اما انسان میتواند خود ساخته عمل کند و سیرت خود را پرورش دهد به شرطی که بدانیم چگونه شخصیت قوی داشته باشیم
شخصیت قوی قالبا یک نهادی است که در افراد پررنگتر از سایر اخلاقیاتشان دیده میشود. فرد با عزت نفس بسیار مورد توجه قرار میگیرد. صفت شخص قوی میتواند او را در هر زمینهای برجسته کند و توجهها را در هر برتری به او خیره کند.
شخصیت به چه معناست؟
اصلیت و هویت فردی از یک الگوی قابل تغییر تفکری، احساسی و رفتاری پیروی میکند که وی را از سایر انسانهای هم دوره خود متمایز میکند. از طرفی نهاد فردی میتواند توضیحی از جانب اطرافیان باشد. اینگونه که احساسی که از طرف مقابلمان دریافت میکنیم را به عنوان کارکتر اون در نظر میگیرم.
دریافت افراد از هویت فردی را نمیتوان مستقیما به عنوان شخصیت عنوان کرد چون ممکن است عوامل بیرونی بر رفتار آن شخص در لحظه اثر گذاشته باشد. ما میتوانیم بگوییم تطابق رفتاری در لحظه، با تعریف طبیعت ذاتی هر فرد متفاوت است.
ذات انسان این گونه است که میخواهد دائم مورد تحسین قرار بگیرد. چه از نظر رفتاری چه از نظر ظاهری! آدمی سرشت کامل طلبی دارد. زمانی که مورد تحسین قرار میگیرد احساس شادی میکند و کیفیت زندگیاش افزایش پیدا میکند. مورد تائید قرار گرفتن آدمها دقیقا میتواند شخصیتشان را پرورش دهد و یکی از موارد چگونه شخصیت قوی داشته باشیم است.
تقاوت منش و شخصیت چیست؟
برای این که بدانیم چگونه شخصیت قوی داشته باشیم؛ لازم است تفاوت رفتار و شخصیت را بدانیم. شخصیت هر فردی میتواند تاثیر مستقیم جامعه بر وی باشد مثلا افراد منزوی که در جامعه دیده میشود. گاهی هم شخصیت میتواند کیفیت رفتار فرد باشد که بر اساس عادتهایش شکل گرفته است.
منش انسانها تعریفی جدای از کارکتر آنها دارد در حالی که بسیاری از کارشناسان این دو مفهوم را مثل هم تلقی میکنند. منش و رفتار آدمی همان جنبههای اخلاقی اوست و ملاکی برای ارزیابی اخلاقی به شمار میرود.
شخصیت قوی یعنی چه کسی؟
شخصیت قوی به طور کلی به فردی اطلاق میشود که دارای ویژگیهایی مانند استقلال، قدرت اراده، اعتماد به نفس، پشتکار، مسئولیتپذیری و هدفمندی است. در واقع، شخصیت قوی به فردی اطلاق میشود که قادر است در مواجهه با چالشهای زندگی، تصمیمهای درستی بگیرد و به دنبال رسیدن به هدفهای خود با انگیزه و پشتکار ادامه دهد.
شخصیت قوی همچنین دارای اعتماد به نفس و اعتماد به دیگران است و از مهمترین ویژگیهای آنها میتوان به توانایی ارتباط موثر با دیگران و توانایی تحمل شکست اشاره کرد. این افراد عموماً در مواجهه با مشکلات و چالشها، به جای تسلیم شدن و از دست دادن انگیزه، از آنها به عنوان یک فرصت برای رشد و پیشرفت استفاده میکنند.
به طور خلاصه، شخصیت قوی به فردی اطلاق میشود که از نظر روانی و اجتماعی، دارای تواناییهایی مانند استقلال، قدرت اراده، پشتکار، اعتماد به نفس، توانایی ارتباط موثر با دیگران و تحمل شکست است.
چرا باید شخصیت قوی داشته باشیم؟
سیرت قدرتمند از نوع ویژگیهای رفتاری خوب محسوب میشود. قدرتمندی در این زمینه لفظی برای دیکتاتوری و زورگویی نیست بلکه به منظور مثبت بیان میشود. فردی که قوی است یعنی مثل یک پادشاه منصف رفتار میکند، به این معنا که اغلب تصمیم درست میگیرد و تحت تاثیر عوامل بیرونی که بر ضرر وی باشد قرار نمیگیرد.
باید بدانیم که چگونه شخصیت قوی داشته باشیم تا بتوانیم در برابر چالشها ایستادگی کنیم. ذهنی که قدرتمند باشد در زندگی به عنوان یک ابزار مهارتی مورد استفاده قرار میگیرد و توانایی حل مشکلات و پیشآمدهای ناگهانی را با سرعت بالا دارد. باید از نظر شخصیتی خود را قوی کنیم تا انرژی لازم را برای تفکر درست در برابر چالشها داشته باشیم.
باید شخصیت قوی داشته باشیم تا هر گونه تنش و اضطرابی نتواند نظم و نظام زندگیمان را بهم بریزد. قدرتمندی در کارکتر آدمی میتواند به مرور به یک ویژگی ذاتی تبدیل شود تا ویژگیهای برتر وی دچار تغییر و تحول نشود.
چگونه شخصیت قوی داشته باشیم و آن را پرورش دهیم؟
مهم از پاسخ به سوال « چرا باید شخصیت قوی داشته باشیم » این است که « چگونه این کارکتر قوی که ایجاد شده است را پرورش دهیم » است. لازمهی تداوم هر چیزی قاعدتا محافظت و تقویت است. نهاد قدرتمند عامل یک زندگی شاد است پس نیاز به محافظت دارد.
قدم اول در حفظ این قدرت این است که رازهای زندگی را برای هر کسی مطرح نکنید. اسرار هر کسی منوط بعد درونی وی است. گاهی درد دل کردن برای اشخاصی میتواند دیدگاه ذهنی فرد را نسبت به شما خراب کند پس حساب شده پیش بروید.
عنصر مهم در پرورش کارکتر قوی، استراحت است. شما موظف نیستید که در زمان خستگی و فشارهای خارجی صفر تا صد کارایی داشته باشید؛ نتیجتا برای خودتان زمان بگذارید. استراحت میتواند ذهن شما را نظم دهد تا به یک باره در برابر سختیهای طاقت فرسا کم نیاورید.
مورد مهم بعدی این است که از تصمیمات شتابزده پرهیز کنیم. تصمیماتی که با عجله گرفته میشود میتواند درصد خطای بالایی داشته باشد. این قبیل تصمیمات خارج از انتظار افرادی با شخصیت قدرتمند است.
چگونه شخصیت قوی داشته باشیم؛ مسئولیت پذیری است. برای پرورش نهاد قوی خود سعی کنید مسئولیتهای بیشتری را در حد توانتان بپذیرید تا قدرت و تعهد شما پرورش پیدا کند.
در شرایط سخت چگونه شخصیت قوی داشته باشیم ؟
شرایط سخت همیشه و هر لحظه ممکن است گریبان آدمی را بگیرد. در شرایط سخت ابتدا باید درک آنی خود را در اطراف به حد بالایی برسانید. خارج از گود نیایستیم و سعی کنیم از دیدگاههای مختلف موضوع را بررسی کنیم و بدست بیاریم که چگونه شخصیت قوی داشته باشیم. اگر جو اطراف به هم ریخته است سعی کنیم که آن را آرام کنیم. از مهارتهای فردی خود در رهبری اتفاق استفاده کنیم.
شخصیت قوی در شرایط سخت عملا خودش را با مهارتهای فردی بروز میدهد. در شرایط سخت اغلب دانش فنی دیگر کمک کننده نیست و شما باید چالش را با توجه به مهارتهایی که دارید رفع کنید. افرادی با نهاد قوی هرگز در سختیها هرانچه که در ذهن دارند را از یاد نمیبرند و از آنها بهترین بهره را میبرند.
ویژگی افراد با شخصیت قوی
1. از درک و شعور بالایی برخوردار هستند
درک و شعور افراد ارتباطی با سطح تحصیلات آنها ندارد. در واقع شعور سطحی از دانش و علمی است که فرد در مواجه با مسائل روزمره از خود بروز میدهد. یک فرد با کارکتر قوی عملا منطق و شعور در خوری دارد که میتواند مسائل را در روز حل و فصل کند.
2. خود کنترلی از ویژگیهای بارز آنهاست
افراد با سیرت قوی عمدتا میتوانند در هر شرایطی احساسات و افکارشان را کنترل کنند. این دسته انسانها میتوانند خواستههای ذهنی خود را از سایر افراد راحتتر نظم بدهند. اغلب این شخصیتها برای تثبیت این ویژگی ورزشهای ذهنی قوی انجام میدهند تا بتوانند تمرکز کنند و اهدافشان را پیش ببرند.
3. متعهد هستند
تعهد باعث مسئولیت پذیری میشود. یکی از پاسخهای قاطع اینکه « چگونه شخصیت قوی داشته باشیم ؟ » داشتن تعهد است. تعهد یک نوع تمرکز برای دستیابی به هدف است. اگر شور و اشتیاق در فرد دیده شود قطعا تعهد نیز حرف اول را خواهد زد.
4. ورزش میکنند
ورزش یکی از راههای تقویت ذهن است. ذهن افراد با شخصیت قدرتمند با خیالات و منفیگرایی محاصره نمیشود چون غذای ذهن یا همان ورزش به آنها میرسد.
5. شنوندههای خوبی هستند
اینکه چگونه شخصیت قوی داشته باشیم میتواند با خوب شنیدن میسر شود. شنوندهی خوب بودن باعث میشود شما علاوه بر دانستههایتان؛ از اطرافیانتان چیزهای جدیدی یاد بگیرید. علاوه بر یادگیری شما میتوانید به گوینده احساس خوبی القا کنید و او حس کند که مشا مشتاق شنیدن گفتارهای او هستید.
6. نقش بازی نمیکنند
اغلب انسانهای قوی دچار نقش بازی کردن نمیشوند. این افراد به خودباوری رسیدهاند و نیازی نیست برای اثبات خودشان به دیگران نقش آدمهایی غیر از خودشان را بازی کنند. اگر میپرسید « چگونه شخصیت قوی داشته باشیم »؛ دقت کنید که تظاهر به کس دیگری بودن کارتان را خراب میکند؛ پس خودتان باشید و خودتان را بپذیرید.
7. حمایتگر هستند
شخصیتهای قوی درست است که متمایز میشوند ولی تک رو نمیشوند و به اطرافیان دائم کمک میکنند. این افراد پیوند قوی را بین خود و اطرافیانشان حس میکنند و این گونه انرژی و ایدههایشان را با دوستان و آشنایانشان تقسیم میکنند.
برای ساختن یک شخصیت قوی چه کارهایی باید انجام دهیم؟
در ادامه به مواردی می پردازیم که باعث می شود بدانیم چگونه شخصیت قوی داشته باشیم؛
1. چگونه شخصیت قوی داشته باشیم؛ شجاع باشیم
شجاع بودن یعنی دل و جرئت شما در مواجه با مشکلات و چالشهای زندگیتان. شجاعت با سطح اعتماد به نفس ارتباط مستقیم دارد. اگر اعتماد به نفس خود را در کسب مهارتهای فردی به درستی انجام ندهید؛ غالبا نمیتوانید به دل مشکلات بزنید و با آنها مبارزه کنید.
2. چگونه شخصیت قوی داشته باشیم؛ تقویت مهارتهای فردی را از یاد نبرید
مهارتهای فردی شامل سازگاری، تفکر انتقادی، تعهد، مسئولیتپذیری و انگیزه میتواند شما را به سمت قدرت پیش ببرد. همهی این ها با قرار گرفتن در جامعه قابل دریافت است. خود را به چالش بکشید تا تاثیر افراد با مهارتهای فردی را در خود ببینید. ما در اکادمی محمد حسین رفاهی دوره انگیزه ای آماده کردیم که می تواند برای شما مفید باشد.
3. چگونه شخصیت قوی داشته باشیم؛ هدفمند باشید
هدف عنصری است که به شما قدرت میدهد. هدف ساخت ذهن شماست اما توهم و خیال نیست. اهداف مستقیما ارزشمند و اصولی هستند که معنایی را به زندگی شما میدهند. چیزی که ذهن شما آن را دنبال میکند دقیقا مطابق ارزشهایی است که شما قبول دارید پس خوباوری را فراموش نکنید. پیشنهاد ما شررکت در دوره آموزش هدف گذاری در زندگی می باشد.
در سن کم، چگونه شخصیت قوی داشته باشیم؟
شخصیت افراد از سنهای کم شروع به شکلگیری میکند. سازگاری و انعطاف پذیری در سنهای کم بسیار بیشتر از افراد میان سال و یا کهنسال است. در ابتدای مقاله اشاره کردیم که شخصیت هرگز ثابت نمیشود و دائم در حال تغییر است اما هرچه بیشتر بگذرد کسب مهارت های فردی برای افراد بزرگتر سختتر خواهد شد.
وقتی آدمی کوچکتر است از نظر سلامت جسمی در وضعیت نرمالی قرار دارد عملا وقت بیشتری برای کسب مهارت دارد. در عین حال سازگاری این فرد در شرایط بسیار راحت شکل میگیرد و در کوچکی حتی در زمانی که عقل در حال تکامل است هم میشود کارکتر قدرتمندی ساخت.
در محیط کار چگونه شخصیت قوی داشته باشیم و آن را بروز دهیم؟
محیط کاری و قدرتمندی در کارکتر؛ ارتباط مستقیمی با مسئولیتپذیری دارد. افراد با در نظر گرفتن وظایفشان و انجام دادن و عمل کردن درست به مسئولیتی که پذیرفتهاند میتواند کارکتر قدرتمندی را از خود بروز دهند. این موضوع یک شبه حاصل نمیشود و نیازمند تداوم است تا توجه کارفرما به قدرت شما در ارائه مسائل کاری جلب شود.
اگر در کارتان دچار مشکلاتی ناگهانی و غیر قابل پیش بینی شدید و یا احیانا اشتباهی از شما سر زد، فرار نکنید و با قدرت مسئولیت آن را قبول کنید. سپس با خونسردی سعی در رفع و رجوع مشکلات داشته باشید. در این مواقع به دنبال مقصر نگردید و صورت مسئله را پاک نکنید.
با کارفرما صداقت داشته باشید. صداقت همیشه ناشی از شجاعت بوده است. شجاعت شما میتواند مسئولیت پذیریتان را بیشتر کند. این گونه به مرور زمان اعتماد کارفرما و ایضا همکاران به شما بیشتر خواهد شد.
چطور میتوانیم شخصیت خود را تقویت کنیم؟
تقویت شخصیت، یک فرایند طولانی و پیچیده است و نیاز به تلاش و تمرین دارد. در ادامه، چند راهکار برای تقویت شخصیت را برای شما بیان میکنم:
- تعیین هدف: تعیین هدف مشخص و قابل اندازهگیری، میتواند به شما کمک کند تا بهتر دنبال آن بروید و از انگیزه بیشتری برای رسیدن به آن برخوردار شوید.
- تمرین با تحمل ناامیدی
- تمرین با تحمل شکست
- تمرین با تحمل فشار
- تمرین با تحمل تنش
در تربیت فرزندان چگونه شخصیت قوی داشته باشیم و آن را بروز دهیم ؟
پدر و مادر جامعه کوچک فرزندان هستند. جامعه تاثیر مستقیم بر کارکتر کودکان دارند. کودکان مستقیما از والدین خود الگوبرداری میکنند و هر رفتاری را که ببینند تکرار میکنند. اگر پدر و مادر با نهاد قوی خود به تربیت کودک بپردازند؛ کودکی را پرورش میدهند که در آینده زمینههای لازم را برای ساختن شخصیت قوی دارد.
پدر و مادر باید تربیت با شخصیت قدرتمند را با تربیت دیکتاتوری و محروم کردن فرزندان اشتباه نگیرند چون نتیجه عکس دریافت خواهند کرد.
چه کتابهایی در زمینه توسعه شخصی پیشنهاد میکنید؟
در زمینه توسعه شخصی، بسیاری از کتابهای مفید و قابل استفاده وجود دارند، اما بهتر است کتابهایی را انتخاب کنید که به نظر شما مورد علاقهتان هستند و با موضوعاتی که به آنها علاقه دارید مرتبط هستند. در ادامه، چند کتاب از معروفترین کتابهای توسعه شخصی را برای شما پیشنهاد میکنم:
1. “7 عادت مردمان موثر” اثر استیون کاوی: در این کتاب، هفت عادتی که افراد موثر و موفق در زندگی خود دارند، بیان شده و راهکارهایی برای ایجاد این عادتها در زندگی شما ارائه میشود.
2. “مرد پولدار، مرد فقیر” اثر رابرت کیوساکی: در این کتاب، راهکارهایی برای داشتن روحیه کسب و کار و توسعه شخصی و مالی ارائه میشود.
3. “شفافیت” اثر وارن بنفت: در این کتاب، شفافیت به عنوان یک ابزار برای رسیدن به موفقیت و پیشرفت در زندگی، بررسی شده و راهکارهایی برای ایجاد شفافیت در زندگی شخصی و حرفهای شما ارائه میشود.
4. “هدف” اثر برایان تریسی: در این کتاب، راهکارهایی برای تعیین و دنبال کردن هدفهای شخصی و حرفهای ارائه میشود.
5. “هوش احساسی” اثر دنیل گلمن: در این کتاب، مفاهیم هوش احساسی و تأثیر آن در زندگی شخصی و حرفهای بررسی شده و راهکارهایی برای تقویت هوش احساسی ارائه میشود.
6. “قدرت حال حاضر بودن” اثر اکهارت توله: در این کتاب، راهکارهایی برای پرورش ذهن حال حاضر و زندگی با آگاهی ارائه میشود.
7. “منش روانی” اثر کارول دوئک: در این کتاب، راهکارهایی برای تقویت منش روانی و افزایش قدرت حضور در زندگی شخصی و حرفهای ارائه میشود.
8. “شادی” اثر تال بن شاهار: در این کتاب، راهکارهایی برای پیدا کردن شادی در زندگی و تقویت روحیه و انگیزه ارائه میشود.
9. “حافظه کلی” اثر تونی بوزان: در این کتاب، راهکارهایی برای بهبود حافظه و ارتقای عملکرد ذهنی ارائه میشود.
10. “تفکر سریع و آهسته” اثر دنیل کانمن: در این کتاب، مفاهیم تفکر سریع و آهسته و تأثیر آنها در تصمیمگیری و حل مشکلات بررسی شده و راهکارهایی برای تقویت تفکر سریع و آهسته ارائه میشود.
این کتابها تنها چند مثال از کتابهای مفید در زمینه توسعه شخصی هستند و بسیاری کتابهای دیگر نیز وجود دارند که میتوانند به شما در تقویت شخصیت و رشد فردی کمک کنند. انتخاب کتابی که به شما علاقهمندیهای شما را پوشش میدهد و موضوعاتی که برای شما مهم هستند را بررسی میکند، میتواند برای شما مفید باشد.
شخصیت قوی را بیاموزیم و آموزش دهیم
شخصیت و رفتار بصورت عملی آموخته میشود. اگر من به فرزندم بگویم؛ بیشتر بخوان! اما خود روزانه وقت زیادی را صرف مشاهده تلویزیون کنم، قطعا فرزند بنده همراه با من تلویزیون مشاهده میکند.
در ابتدا، لازم است که معیارها و ملاکهای عنوان شده در همین مقاله (چگونه شخصیت قوی داشته باشیم) را بررسی نموده و در این باره از مشاوره خانواده کمک بگیرید. در نظر بگیرید که ساخت شخصیت کودکان باید بصورت مستمر و گام به گام صورت گیرد و در این مسیر نمیتوانید از اجبار و یا اعمال زور استفاده کنید.