یادگیری مهارت های فردی به ما کمک میکند تا به هنگام رو به رو شدن با چالشهای کاری و یا درسی، بتوانیم به راحتی مشکلات را حل کنیم. همه ما در جامعه وظایفی داریم و متناسب با این وظایف، نقش خود را تعریف میکنیم. نقشهایی همچون دانشجو، پزشک، معلم، کارمند و… که هر کدام به نوبه خود مهم و حیاتی هستند. مهارت های فردی به ما کمک میکند تا به هنگام ایفای نقش خود در جامعه، تعامل بهتری با سایرین داشته و فردی مفید برای جامعه خود باشیم.
همراه ما باشید تا لیست مهارت های فردی را با هم مرور کنیم که شامل 17 مهارت مهم و ضروری برای هر فرد است. ابتدا به توصیف مهارت های فردی می رویم تا اطلاعات بیشتری در مورد آن کسب کنیم و سپس زمان آموزش مهارت های فردی است. افزایش مهارت های فردی و ارتقا این مهارت ها مبحث مهمی است که می تواند ارتباطات شما را در روابط کاریتان، صحبت با دوستان و خانواده بالاتر ببرد.
مهارت های فردی چیست؟
خب اولین پرسش این است که مهارت های فردی شامل چیست؟ مهارتهای انسانی و مهارتهای بین فردی و یا مهارتهای نرم، از دیگر نامهای تواناییهای فردی میباشد. بطور خلاصه، صفاتی هستند که متعلق به یک فرد است که این ویژگیها منجر به تعامل در اجتماع میشود. تواناییهای فردی در جامعه به راحتی قابل انتقال هستند.
هر فرد برای خودش رفتار و شخصیتی دارد که اطرافیانش را متوجه سبک شخصیتی خود میکند؛ هنگامی که این مهارتها در مقابل یکسری دانشهای فنی قرار میگیرد؛ میتواند به راحتی الگو برداری شود. منظور از دانش فنی همان مهارتهای سخت و آموزشی است که در رزومه لیست میشوند.
یادگیری و کسب مهارت های فردی به مراتب سختتر و چالشیتر از آموزش دیدن در حرفههای خاص میباشد. اگر شما در تواناییهای فردی خود ماهر نباشید، در آموزش دانشهای فنی دچار مشکل خواهید شد. اگر تسلط فردی خود را تقویت کنید، در کار و شغلتان یک فرد حرفهای و مناسب جلوه خواهید کرد. برای اطلاعت بیشتر راجب رشد و توسعه فردی به این مقاله رجوع کنید.
چرا مهارت های فردی مهم هستند؟
بیشتر متقاضیان شغل دارای مهارتهای سخت یا همان دانش فنی بالایی هستند. اما زمانی این دانش جلوه میکند که فرد، مهارت های فردی خود را تقویت کرده باشد. شما با ترفندهای فردی منحصر به فرد خود میتوانید اثبات کنید که دقیقا فرد درستی برای دریافت یک مسئولیت هستید.
وقتی اطرافیان این چیره دستی و تسلط شما را در حفظ و بروز شخصیتتان میبینند به این پی خواهند برد که شما کاردان هستید و از پس مسئولیتها با فراست قوی برخواهید آمد. نتیجتا شما با حفظ و بروز به جای مهارتهای فردی خود، یک پله از رقبایتان بالاتر خواهید بود.
آموزش مهارت های فردی
توسعه فردی شامل مهارتهای نرم و سخت میشود. توسعه تواناییهای سخت بسیار سادهتر از یادگیری مهارتهای فردی است. اولین کار برای آموزش در زمینهی تسلط فردی، برنامهریزی است. شما باید با برنامهریزی، مرز میان تواناییهای فردی و سازمانی را کمرنگ کنید.
عنصر برنامهریزی در توسعه فردی با توجه به موقعیتی که در آن قرار دارید شکل میگیرد. برای مثال در فضایی مشغول به کار هستید که باید همکاری تیمی قوی داشته باشید، توسعه فردی خود را در این راستا پیش ببرید تا با مهارتهای سازمانی کسب شدتان، شما را یک پله بالاتر ببرد.
عنصر بعدی که در یادگیری مهارت های فردی مهم است؛ داشتن اعتماد به نفس و خودباوری میباشد. سر منشا اعتماد به نفس، پذیرش دانش فنی خودتان به صورت واقع بینانه است. اگر از سطح دانش علمی خود اگاه باشید و به پیشرفت آن نیز رو ببرید؛ یک قدم در یادگیری توسعه فردی پیشرفت کردهاید.
قدم بعدی در آموزش مهارت های فردی، توسعه نقاط قوت و برطرف کردن نقاط ضعف است. شما میتوانید به سادگی نقاط ضعفتان را به نقاط قوت شخصیتی خود تبدیل کنید. این ضعفها میتواند شامل خلق و خوی و دانش فنی شما شود. برای مثال اگر خواب زیادی دارید آن را به متوسط برسانید و یا اگر در زبان انگلیسی ضعیف هستید آن را تقویت کنید.
ارتباطگیری و تعامل با افراد مختلف جامعه یکی از قدمهای بلند در یادگیری توانایی فردی است. در ابتدای متن اشاره شد که مهارت های فردی در جامعه منتقل میشود پس سعی کنید از آدمهای موفق جامعه الگوبرداری کنید تا بصورت خودکار توانایی فردی در شما پدیدار شود.
لیست مهارت های فردی (بهترین مهارت های فردی)
انواع مهارت تسلطهای فردی را میتوان با توجه به موقعیت شخصی هر فردی توضیح داد. هر انسانی طبق قرارگیری و موقعیت اجتماعی خود، یک مهارت فردی خاصی را برای خودش دارد که در ادامه بیشتر به لیست مهارت های توسعه فردی خواهیم پرداخت. مهمترین مهارت های فردی در ادامه قرار دارند:
1. مهارت بین فردی
مهارت بین فردی یک توانایی ارتباطی است. ارتباط گیری موثر در بیشتر فضاها مورد استفاده است. تقریبا میتوان گفت فردی که دانش فنی بالایی دارد، اگر توانایی ارتباط نداشته باشد؛ عملا نمیتواند از علمش استفاده کند پس موقعیتهای شغلی زیادی را از دست میدهد.
2. مهارت های فردی حل مسائل
مشکلات در زمینههای کاری و گاها در روزمره، نیازمند راهحلهای فوری برای رفع شدن هستند. کسب مهارت حل مسائل را میتوان با عنوان «مدیریت بحران» یاد کرد. برای یادگیری مهارت حل مسئله باید قدرت استدلال، اعتماد به نفس، شجاعت در انتخاب را در خودتان پرورش دهید.
3. سازگاری و منعطف بودن
اطراف ما دائم در حال تغییرات است و هیچ چیز حالت پایداری ندارد. سازگاری شما با این تغییرات و عدم تغییر کیفیت و نظم کاری، یک توانایی فردی است. این مهارت میتواند باعث پیشرفت شما در محیطهای جدید، کار با تکنولوژی جدید، همکاری با افراد جدید، شود.
4. خلاقیت
شما با داشتن ذهن خلاق میتوانید حرفهی منحصر به فرد خود را داشته باشید. خلاقیت یکی از مهارت های فردی است که به دنبال خود سودمندی میآورد. خلاقیت مهارت فردی است که از بررسی دقیق و واقع بینانه وضعیت حاصل میشود که میتواند باعث صرفهجویی در وقت و هزینه نیز شود.
5. جزئی سنجی
اغلب اشتباهات بزرگ ناشی از عدم دقت به جزئیاتی است که به نظر بیاهمیت هستند. اگر در توانایی فردی جزئیسنجی را در خود پرورش دهید خواهید دید که قبل از بروز مشکل، پیشگیری لازم را کردهاید. اما جزئی نگری وسواسی میتواند کار را خراب کند؛ غالبا نکتهنگری بیشتر کارآمد است.
6. انگیزه
انگیزه از مهارت های فردی است که بسیار ساده میتواند منتقل شود. این ویژگی باعث ابتکار عمل، تمرکز، جزئینگری، خلاقیت و پیشرفت کار تیمی میشود.از جمله موارد انگیزه می توان به افزایش انگیزه برای درس خواندن اشاره کرد. اغلب این افراد، رهبری گروه را بر عهده میگیرند. ایت فرد میتواند انرژی کار گروهی را تامین کند و از بروز مشکلات جلوگیری کند.
پیشنهاد ما به شما دوره انگیزه است.
7. تبحر داشتن
تبحر داشتن میتواند یک مهارت فردی باشد که با دانش فنی ارتباط مستقیم دارد. فردی که مسئولیتپذیر است و عزت نفس بالایی دارد؛ غالبا در کارش حرفهای واقع میشود. عنصر اصلی تبحر، نگاه واقع بینانه به دانش و مهارتهای شخصی است. افرادی که تبحر دارند به مراتب محرک پیشرفت کاری نیز هستند.
8. اخلاق کاری
از مهارت های فردی که شما را از رقبا متمایز میکند، اخلاق کاری است. هیچ سازمانی افرادی را که اخلاق کاری نداشته باشند را نمیپذیرد و ارباب رجوع نیز ممکن است شاکی شود. صبر، سازگاری، مسئولیتپذیری و دقت در کار باعث میشود خود فرد نیز از شغلش لذت ببرد.
9. هماهنگ بودن در کار تیمی
پروژههای تیمی برای موفقیت نیاز به تراکم و همبستگی اعضای گروه در انجام وظایف دارد. اگر شما مهارت فردی کار تیمی را داشته باشید، خصوصیات گوش دادن موثر به دیگران، اعتماد به دانش فنی هم گروهیها و پذیرش نقاط قوت و ضعف کار را دارید.
10. مهارت سازمانی
اگر شما وظایفتان را میدانید و مرتب به آن عمل میکنید و زمانتان را مدیریت میکنید؛ شما دارای مهارت های فردی از نوع سازمانی هستید. فردی که توانایی سازمانی قوی دارد؛ میتواند برای کسب و کارها کارآمد باشد. این توانایی هم میتواند به راحتی بر اطرافیان تاثیرگذار باشد و منتقل شود.
11. انتقاد پذیری
تفکر انتقادی یک تحلیل برای انجام صحیح کار است. انتقادپذیری نشان دهندهی مهارت های فردی تفکر انتقادی است. وقتی این توانایی در شما ظهور میکند باعث میشود انطباق و پیشرفت کاری بروز کند که در هر زمینهای برای کسب و کارها ارزشمند است.
12. زمانبندی صحیح
مدیریت وقت برای پیشبرد کارها بسیار مهم است. زمان با برنامهریزی ارتباط مستقیم دارد. برنامهریزی درست است که زمان در آن مورد توجه قرار گرفته باشد. با در نظر گرفتن وقت شما میتوانید سرعت روند کاری را نیز کنترل کنید.
13. مهارت رهبری
رهبر یک گروه باید مهارت های فردی زمانبندی، انگیزه، قدرت حل مسئله، اعتماد به نفس و تفکر انتقادی را داشته باشد. مهارت های فردی که در آن مسئولیتپذیری پررنگ باشد، عمدتا به کسب مهارت رهبری منجر میشود. رهبر یک گروه باید قدرت ارتباطی یعنی مهارت بین فردی قوی از سایر افراد گروه داشته باشد.
14. مهارت فردی خودآگاهی
مهارت خودآگاهی یکی از مهارت های فردی مهم است که هر فرد حتما باید آن را در کنترل داشته باشد. داشتن این مهارت بسیار موثر است و به فرد کمک می کند تا محیط کاری و زندگی خود را بهبود بخشد. با داشتن خودآگاهی از توانایی ها، نیازها و قابلیت های خود، فرد می تواند به طور جدی به عملکرد خود در محیط کاری و شخصی پرداخته و انطباق بیشتری با آن داشته باشد.
15. همدلی کردن
مهارت همدلی کردن یا empathy به معنای توانایی درک و احساس درد و رنج دیگران است. این مهارت در ارتباطات انسانی و مسائل مرتبط با روابط بین افراد بسیار مهم است. همدلی کردن به شما کمک میکند تا به دیگران با احترام و توجه بیشتری نگاه کنید و باعث میشود که افراد احساس ارتباطی بیشتری با شما داشته باشند.
اهمیت مهارت همدلی کردن برای افرادی که در حوزه روابط انسانی کار میکنند، بسیار زیاد است. این مهارت به شما کمک میکند تا در مذاکرات، مشاورهها و روابط با مشتریان و همکاران به شکل بهتری عمل کنید. روابط بر اساس همدلی کردن ساخته میشوند و به شما کمک میکنند تا در محیط کاری و زندگی شخصی خود بهترین عملکرد را داشته باشید.
برای بهبود مهارت همدلی کردن، میتوانید از روشهای آموزشی مختلفی استفاده کنید. بهترین روش برای یادگیری همدلی کردن، تمرین است. با تمرین و تمرکز بر روی دیگران، میتوانید مهارت همدلی کردن خود را بهبود بخشید. همچنین، میتوانید کتابها و منابع آموزشی مرتبط با موضوع مهارت همدلی کردن را مطالعه کرده و از تجربیات دیگران بهره بگیرید.
16. مهارت فردی مدیریت احساسات
مهارت مدیریت احساسات به معنای توانایی کنترل و مدیریت احساسات و عواطف خود و دیگران است. این مهارت در موفقیتهای فردی و حرفهای بسیار مهم است، زیرا احساسات میتوانند به شدت بر تصمیمها و عملکردهای فردی تأثیر بگذارند. یادگیری مهارت مدیریت احساسات به شما کمک میکند تا با احساساتی مثل استرس، اضطراب، خشم و نارضایتی بهتر کنار بیایید. این مهارت به شما کمک میکند تا در موقعیتهای پر استرس، بهترین تصمیمها را بگیرید و از تأثیرات منفی احساسات بر روی کارکرد خود جلوگیری کنید.
17. کنترل استرس
استرس یکی از مشکلات شایع در زندگی امروزی است و میتواند بر سلامتی و کیفیت زندگی فرد تأثیر گذار باشد. مهارت کنترل استرس به معنای توانایی مدیریت و کنترل استرس و نگرانیهای روزمره است. این مهارت در موفقیتهای فردی و حرفهای بسیار مهم است، زیرا استرس میتواند به شدت بر تصمیمها و عملکردهای فردی تأثیر بگذارد.
یادگیری مهارت کنترل استرس به شما کمک میکند تا با استفاده از روشهای مختلفی مثل تمرین، تکنیکهای تنفس و درمانی، و روشهای مثل مدیتیشن و یوگا، بهترین راهحلها برای مدیریت استرس را پیدا کنید. این مهارت به شما کمک میکند تا در موقعیتهای پر استرس، بهترین تصمیمها را بگیرید و از تأثیرات منفی استرس بر روی کارکرد خود جلوگیری کنید.علاوه بر آن مهارت کنترل استرس به شما کمک میکند تا انرژی خود را بهتر مدیریت کنید و احساس کنترل بیشتری بر زندگی خود داشته باشید. با یادگیری مهارت کنترل استرس، میتوانید از این وضعیت ناپایدار خارج شوید و به شکل بهتری از زندگی خود لذت ببرید.
پرورش مهارت های فردی
برای پروش و توسعه مهارت فردی بهتر است ابتدا خودتان را بشناسید. با خودشناسی میتوانید به یک باور برسید و با پذیرش آنچه که درون شما وجود دارد، به مرور نقاط ضعفتان به نقاط قوتتان تبدیل خواهد شد. توسعه تواناییهای نرم نیاز به زمان و تداوم در آموزش مهارت های فردی دارد.
در مرحلهی خودشناسی شما به کمک اطرافیانتان نیاز دارید. میتوانید از افرادی که شما را خوب میشناسند؛ سوال کنید. از آنها بخواهید که شما را در انواع موقعیتها آنالیز کنند و واقع بینانه نظرشان را برایتان بازگو کنند. میتوان گفت شما با این کار یک قدم به تفکر انتقادی نزدیک خواهید شد.
اگر شما برخی از موارد ذکر شده در لیست مهارت های فردی را دارید، سعی کنید آنها را تقویت کنید و برای کسب سایر موارد خودتان را در موقعیتهایی قرار دهید تا تاثیر این مهارتها را از اطرافیانتان دریافت کنید.
برای پرورش مهارت فردی باید دانش فنی یا مهارتهای سخت خود را نیز به چالش بکشید. نقاط ضعفتان در دانش فنی میتواند بر توانایی فردی تاثیر بگذارد و مانع توسعه فردی شما شود. علاوه بر رفع نقاط ضعف در تسلط فردی، باید نقاط ضعفتان را در مهارتهای سخت نیز برطرف کنید.
یکی دیگر از راههای پرورش مهارت فردی دقت به دستاوردهایتان است. افتخارات شما میتواند مهارت انگیزه را در شما بالا نگه دارد و به دنبال آن قدرت رهبری را به شما القا کند. دستاوردهای افتخاری شما یکی از مواردی است که میتواند عزت نفس و اعتماد به نفس شما را حفظ کند.
می توانید نگاهی به دوره عزت نفس بیاندازید
ورزش کردن نیز میتواند در حفظ و توسعه فردی به شما کمک کند. چون سلامت شخصیتی و ذهنی ارتباط مستقیمی با سلامت جسمی دارد. ورزشها و فعالیتهای بدنی مثل یوگا میتواند همزمان، ذهن و جسم شما را نظم دهند.
جمع بندی برای مهارت های فردی و تقویت آنها
احتمالا تا الان متوجه شدهاید که، مهارتهای فردی بصورت کاملا اکتسابی هستند و شما میتوانید همچون سایرین، با صرف وقت و انرژی ابعاد شخصیتی خود را در بخشهای مختلف بهبود دهید. بنابراین بهترین گزینه برای شما، این است که از همین زمان که در حال مطالعه این وبلاگ هستید، دست به کار شوید.
ابتدا مجددا لیست مهارت های فردی را بررسی نموده و آن دسته از مهارتهای مورد نیاز خود را که باید بهبود یابند، یادداشت کنید. سپس سعی کنید نسبت به مطالعه بیشتر هر یک از این مهارتها، کتاب و یا فایل آموزشی مناسبی را تهیه نموده و در بصورت برنامهریزی شده، آموزش لازم جهت تقویت مهارت فردی مدنظر را مرور کنید.